Bezig met laden...

Een implantaat is een titanium kunstwortel die kan gebruikt worden om steun te geven aan een gebitsprothese of om een tand of tanden op een vaste manier te vervangen.
Een implantaat kan je mond weer functioneel en mooi maken wanneer er om welke reden dan ook een of meerdere tanden verloren gingen. Er wordt op chirurgische wijze een schroef in het kaakbot geplaatst. Dit implantaat dient als nieuwe betrouwbare wortel voor een nieuwe tand. Het grote voordeel hiervan is dat die niet te onderscheiden is van een echte tand en hetzelfde comfort biedt.

Wanneer kan een implantaat geplaatst worden?

Er zijn een aantal belangrijke punten voor een succesvolle plaatsing :

Er moet voldoende kaakbot aanwezig zijn. Dit wordt nagegaan aan de hand van een CBCT-scan. Indien er niet genoeg bot aanwezig is, kan er kunstmatig kaakbot geplaatst worden.

Een goede mondhygiëne is van groot belang. Daarnaast is het drinken van alcohol en roken zeer nadelig voor een goed en lang behouden van het implantaat.

Implantaat behandeling: stap voor stap

Waar dit vroeger een stevige ingreep was, stelt het plaatsen van een implantaat vandaag de dag weinig voor. Zo kan een implantaat makkelijk geplaatst worden in c.a. 60 minuten.

Stap 1: Bespreking

Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar de algemene  gezondheid van het tandvlees en de tanden, en kan er op basis van een CBCT-scan nagegaan worden of er voldoende kaakbot aanwezig is.  De implantoloog zal ook met u de veschillende mogelijkheden nagaan van een implantaatbehandeling.

Stap 2: Plaatsing

Voor het plaatsen van het implantaat wordt er ongeveer 1 uur uitgetrokken. Er wordt steeds heel steriel te werk gegaan, zodat bacteriën niet in het kaakbot terrecht komen.

Er wordt gestart met een plaatselijke verdoving van het tandvlees. Daarna wordt het tandvlees opengemaakt, waardoor het kaakbot zichtbaar wordt. Nadien wordt er in het kaakbeen een gaatje geboord waar het implantaat vervolgens geplaatst zal worden. Op het einde wordt het tandvlees rond het implantaat weer gehecht .

De behandeling is vrij pijnloos. Afhankelijk kan er op voorhand een pijnstiller ingenomen worden en kan er ook een voorschrif meegegeven worden voor na de behandeling.

Stap 3: Nazorg

Na de ingreep zal de patient een aantal instructies meekrijgen van de implantoloog om een goede genezing te bekomen. Zo is het o.a. belangrijk om meteen na de behandeling niet na te spoelen en geen warme dingen de eten of te drinken. Na 7 tot 10 dagen worden de draadjes verwijderd.

Wanneer het implantaat voldoende is ingegroeid in het kaakbot (na ongeveer 3 maanden), wordt er opnieuw een afspraak gemaakt om te starten met het maken van de kroon die op het implanaat geplaatst zal worden. Dit wordt gedaan aan de hand van het nemen van afdrukken en het bepalen van de juiste kleur. Zo bekomt u het gewenste resultaat.